Sajam knjiga - Press

XXXV. INTERNACIONALNI SARAJEVSKI SAJAM KNJIGA u organizaciji KJP Centar Skenderija / Sarajevski sajam biće održan u periodu od 17. do 22. aprila 2024. godine, pod motom „RIJEČ“.

Predstojeći sarajevski sajam biće posvećen piscima, pismima i jezicima svijeta i umjetnosti, obrazovanju i nauci i učešću bh i svjetskih stvaraoca i izdavača, sa posebnim programima za afirmaciju prevođenja djela naših autora na svjetske jezike i prevođenja djela svjetskih autora.

Na ovogodišnjem sajmu učešće će uzeti više od 150 izdavača iz BiH, susjednih zemalja i svijeta, kao i međunarodni kulturni centri koji djeluju u BiH. Počasni gosti sajma biće bosanskohecegovački pisci iz dijaspore.

U okviru sajma, 20. aprila 2024. godine, održaće se Međunarodni okrugli sto na temu "Prevođenje i autori", u Svečanom salonu, u terminu od 11:00 - 15:00 sati. Cilj Međunarodnog okruglog stola je diskusija o prevođenju kao specijalnoj naučnoj disciplini, autorskom i prevodilačkom radu, zaštiti autorskih prava prevodilaca, lingvistički i kuluturološki aspekti prevoda. Okrugli sto će otvoriti ambasadorica Grčke u Bosni i Hercegovini, Nj. E. Ioanna Efthymiadou.

Prijavu za promociju izdavačkih kuća, autora i djela u “Bosanskoj kući” dvorane Mirza Delibašić je do sada izvršilo 29 izdavačkih kuća iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Holandije, Engleske i Francuske. Uz prijavljene 42 promocije predstavit će se 124 autora i 77 knjiga. Promovisat će se: međunarodni festival poezije, antologija savremene bh. poezije, dječija književnost, zbornici radova, drame, romani, publikacije,  kurikulum, priče za djecu i omladinu, poučne priče.

I ove godine godine će se tradicionalno obilježiti Svjetski dan umjetnosti, Svjetski dan knjige i autorskih prava, te 70 godina evropske konvencije o kulturi. Stručni žiri koji čine: Asmir Kujović – predsjednik, Marija-Fekete Sullivan – član, Lejla Alimanović – član, Biljana Zarić – član i Aida Gavrić – član, dodijeliće tradicionane nagrade sajma za najbolja ostvarenja u protekloj godini. Pored nagrada Sajma i izdavaci  na Sajmu knjige dodjelit ce  svoje tradicionalne nagrade.

Na sajmu će pored dvorane Mirza Delibašić biti otvoren i Dječiji paviljon u Domu mladih, Amfiteatru i Dancing dvorani u kojem će se organizovati prezentacija i promocije knjiga za djecu i omladinu, radionice i igraonice posvećene stvaralaštvu najmlađih uključujući i pozorišna, muzička i filmska ostvarenja i nove IT tehnologije. 

JU Biblioteka Sarajeva je domaćin Dječijeg grada, a partner je Kašmir promet i Dječija knjiga iz Zagreba. Cilj programa „Dječiji grad“ je da približimo djeci sadržaje na zanimljiv i njima dopadljiv način i sve u cilju promocije kulture čitanja.

Izložbe umjetnika će biti organizovane u Domu mladih i Foajeu Centra Skenderija, kao i Izložba knjiga prevedenih na naš i svjetske jezike bosanskohercegovačkih autora. Posjetitelji će imati priliku obići štandove i udruženja, kulturnih i naučnih institucija BiH/NU BBiH, Zemaljskog muzeja BiH, Historijskog muzeja BiH, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Društva pisaca BiH, Pen centra, IPCa i drugih.

Vizuelni identitet ovogodišnjeg 35. Međunarodnog sajma knjiga vezan je za „RIJEČ“ apliciranu na kamen - riječni oblutak star više stotina hiljada ili miliona godina koji ima za cilj da nas vrati i podsjeti na korijene kada smo živjeli u neolitskom dobu, prvim zajednicama, početcima stvarne komunikacije koja je rezultirala današnjim tehnološkim nivoom razvoja. Autor vizuelnog identiteta Sajma je Samir Plasto, a spota Vedran Hamzić.

Predsjednik Programskog savjeta Sarajevskog sajma knjiga, Ibrahim Spahić, predstavio je članove Programskog savjeta i izjavio da su sve pripreme za 35. Međunarodni sajam knjiga 2024. uspješno realizovane. Spahić je pozvao autore, izdavače, čitaoce i medije na  jedinstveni i najznačajniji praznik posvećen knjizi u Centru Skenderija i još jednom istakao da se  civilizacije prepoznaju po Riječi i njenoj izvornoj vrijednosti za komunikaciju i razumjevanje  među ljudima i kulturama svijeta.

Radno vrijeme za posjetioce je od 10 do 19 sati.

Logo CS

Centar Skenderija

KJP Centar "Skenderija" d.o.o.
Terezija BB, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

 

Direktor

Edison Pavlović
Tel/Fax: +387 33 226-614
E-mail: edison.p@skenderija.ba

Kontakt

Tel: +387 33 201-203
Tel/Fax: +387 33 211-016
E-mail: info@skenderija.ba
CS facebook page