Dom Mladih  


Premijernom projekcijom filma "Bitka na Neretvi" 29. novembra, 1969. godine otvoren je kulturno sportski centar "Skenderija". Dom mladih izgrađen je kao sastavni dio ovog Centra, na prostoru od preko 7000 m2, čija je namjena bila izgraditi kvalitetne temelje kulturnog života, donoseći u Sarajevo svjetski poznate i priznate kulturne manifestacije. Tako je ovaj grad po prvi put dobio objekat gdje je stvaralaštvo mladih ljudi došlo do punog izražaja.

Sa Dancing dvoranom koja je mogla primiti do 2000 posjetilaca, amfiteatrom sa 250 sjedećih mjesta, te disko klubom "Kaktus" (koji će kasnije promjeniti ime u simbolični "Vučko") Dom mladih je bio jedan od najsavremenijih objekata ovog tipa na prostorima bivše Jugoslavije pa i šire.

U "Domu mladih" su se pored koncertnih dešavanja održavala tradicionalna vjenčanja, brucoške večeri, proglašenja diplomanata, "Crveni karanfil", i slično. U ovom omladinskom centru djelovao je i Književni klub, zatim brojne redakcije za filmske, scenske, kulturne, muzičke, likovne i izdavačke programe, a kroz sve ovo nudila se mogućnost mladima da se okušaju i kao autori. 

Prostor "Doma mladih" korišten je i za organizaciju sajmova, kongresa, koncerata, izložbi kao i probe kulturno-umjetničkih društava i sl. Mnoge neafirmirane pop i rok grupe kao i izvođači zabavne muzike počeli su svoju karijeru upravo u "Domu mladih" da bi kasnije postali priznati muzičari širom regiona, ali i svijeta: Kemal Monteno, Bijelo dugme, Dino Merlin, Indexi, Crvena jabuka, Plavi orkesta, Ambasadori, Regina, SCH i mnogi drugi. 

Nažalost, tokom ratnih dejstava u maju 1992. godine ovaj objekat je zapaljen pri čemu je pričinjena znatna materijalna šteta. Da bi se "Dom mladih" ponovo stavio u funkciju, Centar "Skenderija" Sarajevo i Kanton Sarajevo 1999. godine su uradili projekat adaptacije i sanacije navedenog objekta. U 2005. godine otpočeti su radovi na obovi i sanaciji. Obnovljeni Dom mladih je otvoren u februaru 2007. godine i danas je riječ o potpuno novom prostoru, modernog koncepta i enterijera, koji je opremljen najsavremenijom tehnikom, sastoji se od Dancing dvorane kapaciteta 2000 posjetilaca i Amfiteatra Doma mladih s kapacitetom do 600 posjetilaca.

Pogledajte malu selekciju fotografija iz Doma mladih:


Logo CS

Centar Skenderija

KJP Centar "Skenderija" d.o.o.
Terezija BB, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

 

Direktor

Edison Pavlović
Tel/Fax: +387 33 226-614
E-mail: edison.p@skenderija.ba

Kontakt

Tel: +387 33 201-203
Tel/Fax: +387 33 211-016
E-mail: info@skenderija.ba
CS facebook page