Na Sajmu knjige više od 160 izlagača

U Sarajevu će u periodu od 22. do 27. aprila 2015. godine biti održan 27. po redu Međunarodni sajam Knjiga, kao i 13. Bijenale knjige. Sajam će trajati šest dana, a svi zainteresirani će ga moći posjetiti u Skenderiji, u dvorani Mirza Delibašić.

Projekt menadžerica Elma Bobeta je u ime organizatora ovog događaja na konferenciji za medije kazala kako su u toku završne pripreme, te kako je 90 posto štandova već postavljeno. Na sajmu će biti postavljeno 110 štandova i više od 160 izlagača. Sajam će biti otvoren svaki dan od 10 do 19 sati, a ulaz je slobodan. Organizatori su za posjetitelje pripremili mnoštvo nagradnih igara i kvizova. Oficijelno otvaranje Sajma desit će se u srijedu u 18 sati.

"Ovim brojkama smo itekako zadovoljni, a one u odnosu na prošlu godinu predstavljaju porast od devet posto. Iako smo prostorno limitirani, pronalazimo mogućnosti da sajam uvijek bude sve bolji", kazala je Bobeta, dodavši kako je Međunarodni sajam knjige u Sarajevu najuspješniji specijalizovani sajam u Bosni i Hercegovni.

Udruženje izdavača i knjižara BiH i ove godine uzima aktivno učešće na Sajmu, te će, kao i uvijek, dijeliti sajamske nagrade u nekoliko kategorija: izdavač godine, izdavački poduhvat godine, dječija knjiga godine, najbolji dizajn knjige i najbolje opremljen štand. Nagrade će biti novčanog karaktera, a iznose će naknadno odrediti žiri.

Predsjednik upravnog odbora fondacije Kemal Bakaršić u Sarajevu Dragan Marković je kazao kako i ove godine dodjeljuju godišnju nagradu. Kolektivnu nagradu za profesionalce u bibliotekarstvu ove je godine dobila Katedra za bibliotekarstvo Odsjeka za komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Kao najbolja studentica bibliotekarstva ove godine je laureat Adha Kadić, studentica prvog i drugog ciklusa bolonjskog studija bibliotekarstva i komparativne književnosti koja je nedavno odbranila završni diplomski rad iz oblasti bibliotekarstva o značaju uloge biblioteka i bibliotekara u savremenom tehnološkom dobu. Dodjela nagrada će se održati 23. aprila u 13:30, a nagrade će dodijeliti federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović.

Ajdin Šahinpašić, direktor izdavačke kuće Šahinpašić, je kazao kako su se nakon dosta vremena, kada je riječ o izlagačkom prostoru, prvi put suočili sa situacijom da imaju više potražnje nego ponude.

"Zahvaljujući prošlogodišnjim dobrim rezultatima, sajam je ove godine privukao pažnju i susjednih izlagača. Ono što mi je posebno drago jeste što se izlagači iz Hrvatske vraćaju u većem broju", kazao je Šahinpašić i dodao kako na Sajam dolaze dva udruženja izdavača iz Srbije, predstavnici izdavača iz Crne Gore, a izražen je i jak interes izlagača iz Turske, tako da su sve prilike da će iduće godine upravo Turska biti zemlja partner.

Zbog velikog interesa izdavača iz BiH, koji čine 65 posto izlagača na Sajmu, kao i teške situacije u izdavaštvu, domaći su izdavači ove godine dobili popuste od 20 posto.

Šahinpašić je najavio veliki broj novih knjiga koje će biti prezentirane na Sajmu, te pozvao sve zainteresirane da ih posjete, dodavši kako su poslali pozive svim obrazovnim institucijama da ih organizirano posjete na sajmu.

Dodao je kako ove godine, za razliku od prošle, nažalost nijedna državna institucija nije podržala Sajam, te kako je zbog nedostatka budžeta izostala pomoć institucija.

Logo CS

Centar Skenderija

KJP Centar "Skenderija" d.o.o.
Terezija BB, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

 

Direktor

Edison Pavlović
Tel/Fax: +387 33 226-614
E-mail: edison.p@skenderija.ba

Kontakt

Tel: +387 33 201-203
Tel/Fax: +387 33 211-016
E-mail: info@skenderija.ba
CS facebook page