Press: Sajam Knjiga 2015

Ljubitelji pisane riječi i ove će godine od 22. do 27. aprila imati priliku kupiti nova izdanja po povoljnim cijenama i susresti se s autorima iz BiH i zemalja regije, te uopšte uploviti u čarobni svijet knjige na 27. Međunarodnom sarajevskom sajmu Knjiga i 13. bijenalu knjige koje će tradicionalno biti održano u Centru Skenderija.

I ovaj se put očekuje u potpunosti ispunjen izlagački prostor dvorane "Mirza Delibašić" i pratećih foajea, uz učešće više od stotinu izlagača iz BiH, Srbije i Hrvatske. Organizatori sajma su Centar Skenderija, TKD "Šahinpašić" i Udruženje izdavača i knjižara BiH (UIK).

Direktor TKD "Šahinpašić" Ajdin Šahinpašić istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da će rokovi za prijavu učešća na sajmu biti otvoreni još sedam do deset dana, ali da je već sada 80 posto sajamskih kapaciteta popunjeno. Podvukao je da će i ovaj put štandovi biti postavljeni na 1.500 do 1.800 kvadratnih metara izlagačkog prostora, te se očekuje najmanje prošlogodišnji uspjeh sajma u svim segmentima. Šahinpašić je najavio ove godine učešće i novih izdavača koji do sada nisu predstavljali svoja izdanja na sajmu, poput Udruge hrvatska dječija knjiga i Biblioteke Srbije s nacionalnim štandom, te iz BiH nakon duže pauze IK "Vrijeme" i "Sarajevo publishing".

Direktor Centra Skenderija Hajriz Bećirović podvukao je da se ovaj Centar već 40 godina uspješno bavi organiziranjem različitih vrsta sajmova, ali da je posebno ponosan upravo na sajam knjige. Naglasio je zadovoljstvo dosadašnjom realizacijom priprema sajma, uz ocjenu da će i ovaj put Skenderija biti mjesto susreta ljubitelja knjige i profesionalaca.

Dragan Marković najavio je 11. Međunarodni susret bibliotekara i Slavista, koji će ovaj put okupiti oko 120 učesnika iz zemalja regiona, Evrope i SAD-a. Najavio je da će stručni dio biti održan na Filozofskom fakultetu, a drugi dio na sajmu. Tema će mu ove godine biti "Bibliotekarstvo i intelektualne slobode".

Predsjednik Udruženja izdavača i knjižara BiH Ismo Hebibović podsjetio je da je u decembru prošle godine izabrano novo rukovodstvo ovog Udruženja, te podvukao kao primarni cilj budućeg rada poboljšanje položaja izdavača i knjižara u BiH, kao i uslova njihovog rada. Smatra da Udruženje treba biti profesionalnije te obogaćeno novim članstvom.

Govoreći o toj temi, Ajdin Šahinpašić je ustvrdio da Udruženje, koje sada broji osam izdavačkih kuća, želi proširiti članstvo kako bi se svi izdavači zajedno borili za iste ciljeve, jer i dijele iste probleme - porozne granice, prodaju izdanja iz susjednih zemalja mimo autorskh prava, regulisanje prodaje, zabrana nelegalnog uvoza knjiga u BiH, kao i njihove ulične prodaje.

Ulaz na sajam bit će besplatan.

Logo CS

Centar Skenderija

KJP Centar "Skenderija" d.o.o.
Terezija BB, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

 

Direktor

Edison Pavlović
Tel/Fax: +387 33 226-614
E-mail: edison.p@skenderija.ba

Kontakt

Tel: +387 33 201-203
Tel/Fax: +387 33 211-016
E-mail: info@skenderija.ba
CS facebook page