Press konferencija: Interio & Exterio

"Interio & Exterio" je sajam namještaja i drvne industrije koji će biti održan u centru Skenderija u periodu od 18. do 23. marta 2014. godine. Interio je tradicionalni sajam posvećen drvnoj industriji i proizvodnji namještaja, dok je Exterio nastao u namjeri da se građani i poslovni ljudi informišu o pejzažnoj arhitekturi i hortikulturi.

Direktor Centra Skenderija prof. dr. Hajriz Bećirović na konferenciji za medije je istaknuo kako uprkos mnogim otežavajućim okolnostima ovo preduzeće još od 1970. godine uspijeva održati jednu od značajnijih djelatnosti, a to je organizacija sajmova u cilju potrebe razvoja privrede, u ovom slučaju drvene industrije i proizvodnje namještaja, kao i pejzažne arhitekture i hortikulture.

Predstavnik Vanjsko-trgovinske komore doc. dr. Bruno Bojić naglasio je važnost sajmova i uspješnost drvnog sektora u BiH.

"Zašto pratimo sajmove Bosne i Hercegovine? Zato što smatramo da je to jedan od najboljih načina da naši proizvođači pokažu šta se od potencijala može iskoristiti", istaknuo je Bojić, dodavši kako je drvni sektor zaista značajan sektor u BiH, koji se iz godine u godinu povećava za deset posto u svom izvozu.

Naveo je podatak kako je u 2014. godini izvoz drvnog sektora premašio 1 milijardu, te da je ostvaren 3,5 puta veći suficit u odnosu na uvoz. Pored toga, od ukupnog izvoza BiH, više od 11 procenata je učešće kroz drvni sektor.

"Da su bar i drugi sektori u BiH uspješni ovako kao što je drvni, BiH bi tada sigurno kvalitetno stala na noge i mogla bi se nositi sa drugim zemljama koje ostvaruju suficit u svom vanjskotrgovinskom poslovanju", kazao je Bojić.

Podsjetio je kako iz tog razloga Vanjskotrgovinska komora BiH u sklopu ovakvih sajmova organizuje i stručne seminare koji privrednicima pomažu da se povežu i educiraju, te unaprijede svoje vještine poslovanja, a u proteklih je osam godina na ovakvim seminarima učestvovalo više od 350 firmi. Ovogodišnji seminar o temi "Povećanje konkurentnosti drvne industrije za izvoz" bit će održan 19. marta u periodu od 11:00 do 15:30 u svečanom salonu Centra Skenderija.

Profesor sa Šumarskog fakulteta prof. dr. Ćemal Višnjić je kazao kako će Šumarski fakultet u Sarajevu svoju pažnju usmjeriti na edukaciju, predavanja i prezentacije o temama pejzažna arhitektura i hortikultura.

Na sajmu će izlagati domaći proizvođači koji će svoje proizvode prodavati i uz popuste, a tu su i prigodne nagrade za posjetioce.

Pogledajte slike sa press konferencije u našoj galeriji:

Logo CS

Centar Skenderija

KJP Centar "Skenderija" d.o.o.
Terezija BB, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

 

Direktor

Edison Pavlović
Tel/Fax: +387 33 226-614
E-mail: edison.p@skenderija.ba

Kontakt

Tel: +387 33 201-203
Tel/Fax: +387 33 211-016
E-mail: info@skenderija.ba
CS facebook page