Rekonstrukcija ledene dvorane

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je sa Damirom Petrinićem, direktorom KJP Centar Skenderija i Belmom Barlov, direktoricom Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, sporazum o sufinansiranju rekonstrukcije ledene dvorane u Centru Skenderija.

Kako je istaknuto, ovom prilikom, ledena dvorana godinama je nefunkcionalna, a od 2012. godine kada je došlo do urušavanja dijela krova iznad nje nije urađeno ništa u pogledu sanacije nastalih oštećenja.

Urađen je elaborat 2013. godine, čiji nalazi su pokazali da je kostrukcija građevine u lošem stanju, dijelom zbog dotrajalosti i pola stoljeća dugog utjecaja padavina, posebno snijega, a dijelom i zbog nemara i nepropisnih naknadnih nadogradnji i proširenja, kao što su trgovke na platou iznad privrednog grada. Do danas u budžetu nisu planirana sredstva za rekonstrukciju ledne dvorane, iako je još 2018. godine bilo spremno idejno rješenje i projekt za rekonstrukciju dvorane po najmodernijim standardima.

Obzirom da je Ministarstvo privrede opredijeljeno da vrati sjaj i funkcionalnost svih olimpijskih objekata, u Budžetu Ministarstva za 2022. godinu planirano je 27,9 miliona za projekte preduzeća „ZOI 84“ i „Skenderije“, a jedan od projekata je i obnova ledene dvorane.

„Ledena dvorana je naše olimpijsko nasljeđe i jedan od istaknutijih simbola našeg grada. Cilj nam je da ona bude funkcionalna tokom čitave godine, da građani i građanke Sarajeva imaju priliku za klizanje tokom svih 12 mjeseci u godini, a naravno bit će operativna i za sportska takmičenja na ledu. Prema idejnom planu, ona bi trebala biti urađena po najmodernijim standardima i odgovoriti svim zahtjevima i potrebama ovog vremena“, izjavio je ministar Delić.

On je istakao i da je Centar Skenderija, kao cjelina, objekt široke namjene. Zbog nedovoljne brige i nedostatnih ulaganja u njeno održavanje i rekonstrukciju, ona je, što zbog ratnih razaranja, što zbog vremena i vremenskih prilika, velikim dijelom nefunkcionalna.

„Mi svakako želimo sve naše olimpijske objekte, odnosno infrastrukturu općenito, rekonstruirati i spriječiti njihovo daljnje propadanje, ali i vratiti im njihovu funkciju i sadržaje koji idu uz njih. Vrijeme prolazi i preporod Skenderije neophodan je, kako s finansijskog aspekta, tako i sigurnosnog, ali i prostorno-funkcionalne iskoristivosti jedne od najboljih lokacija u gradu“, kazao je ministar.

Istakao je i da Skenderija kao lokacija mora odražavati ono najbolje što naš grad treba ponuditi, a to je moderno i funkcionalno zdanje koje će biti na ponos svima nama.

Dodao je i da Ministarstvo ima spreman projekt koji bi joj vratio funkicionalnost i povećao vrijednost, posebno u dijelu koji je predviđen za poslovno- privrednu djelatnost.

„Svakako treba očuvati njenu autentičnost, odnosno ono što se odnosi na očuvanje njenog kulturno-historijskog i olimpijskog nasljeđa, ali mi moramo učiniti nešto kako bismo spriječili njeno propadanje, a bez velikih finansijskih ulaganja to nije izvodivo. U tom segmentu mi moramo razmišljati o projektu koji će biti privlačan investitorima, kako bismo zajedno pronašli najbolje rješenje za ovaj spomenik jednog od najljepših vremena našeg grada. Mi tu vidimo priliku da kroz projekt vraćanja funkcionalnosti Centra Skenderija ponudimo poslovni, odnosno komercijalni segment investitorima, a ovaj dio koji je nama bitan kao nasljeđe da se obnovi i sačuva kao dio našeg olimpijskog nasljeđa i historijske baštine. Vjerujem da je to rješenje koje bi donijelo mnoge benefite našem gradu, kantonu i svima nama. U Skenderiji mi možemo ostvariti multifunkcionalnost, a ipak sačuvati i ono što je čini simbolom jednog vremena ovog grada i Bosne i Hercegovine“, pojasnio je ministar Delić, istakavši da je vrijeme da se donose odluke koje, možda u ovom trenutku nisu popularne, ali dugoročno će se pokazati da su bile neophodne i da su morale biti donesene.

Direktor Petrinić istakao je da je ovo veliki dan za Skenderiju, ali i za sve građane Sarajeva.

„Sada smo praktično u finalnom dijelu ovog projekta i od 7 miliona KM, koliko je potrebno za rekonstrukciju dvorane, Ministarstvo ulazi sa 6,5 miliona KM. Ovaj sporazum nas obavezuje da u naredne dvije godine završimo obnovu dvorane, odnosno da je vratimo u originalno stanje iz 1984. godine, ali, naravno, obnova će pratiti savremene trendove i dvorana će zadovoljavati sve potrebne kriterije objekata ove namjene“, kazao je Petrinić, ističući da će po završetku obnove dvorana generirati mnoge benefite.

Logo CS

Centar Skenderija

KJP Centar "Skenderija" d.o.o.
Terezija BB, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

 

Direktor

Edison Pavlović
Tel/Fax: +387 33 226-614
E-mail: edison.p@skenderija.ba

Kontakt

Tel: +387 33 201-203
Tel/Fax: +387 33 211-016
E-mail: info@skenderija.ba
CS facebook page