Otvaranje galerije Charlama

Povodom ponovnog otvaranja galerije Charlama u Skenderiji, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, organizovao je radni sastanak sa gospodinom Jusufom Hadžifejzovićem na kojem su prisustovali i direktor KJP Centar Skenderija Amer Kapo i filmski reditelj Jasmin Duraković. 

Galerija Charlama osnovana je 2007. godine i bila je izložbeni prostor Centra Kulturnih Aktivnosti Charlama koju je pokrenula grupa savremenih umjetnika i kulturnih radnika na čelu sa Jusufom Hadžifejzovićem, čuvenim bh. konceptualnim umjetnikom.

„Ministarstvo kulture i sporta može doprinjeti ponovnom otvaranju galerije čija je vrijednost nemjerljiva i to će i učiniti.  Charlama je svojevremeno ugostila svjetski poznate muzeologe i galeriste i bila jedan od svijetlih primjera kulture u Sarajevu“, naveo je ministar Kurić.

Direktor Skenderije Amer Kapo istakao je da je otvoren za svaki vid saradnje kada su u pitanju kulturni projekti i programi u centru Skenderija.

Jasmin Duraković, filmski reditelj koji pomaže otvaranju Charlame ističe vrijednost i značaj ovog otvaranja: „O Charlami su pisali svjetski mediji, poput New York Timesa, La Republice, Wiena Internationala i mnogi drugi. Želimo jakom kulturnom scenom skrenuti pažnju i interes kako domaće tako i svjetske javnosti na Sarajevo“

„Marko Brecelj, Kemal Hadžić, Šahin Šišić, Ante Kainović... samo su neki od umjetnika koji su imali izložbe u Charlami, a u stalnoj postavci 'Emporio Dangularium' nalaze se djela umjetnika poput Dimitri Prigova, Donate Venders, Vlade Marteka, Neše Paripovića, Raše Todosijevića, Milije Pavićevića, Saše Bukvića, Danice Dakić, Maje Bajević, Alme Suljević, Damira Nikšića i drugih autora svih generacija i sa različitih strana svijeta.“, navodi Hadžifejzović koji ne krije zadovoljstvo saradnjom s novim rukovodstvom Skenderije i ministrom Kurićem.

Kurić je naglasio da će otvorenje Charlame biti ubrzo, i obećao sarajevskoj publici uživanje u eksponatima konceptualne umjetnosti.

Logo CS

Centar Skenderija

KJP Centar "Skenderija" d.o.o.
Terezija BB, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

 

Direktor

Damir Petrinić
Tel/Fax: +387 33 226-614
E-mail: damir.p@skenderija.ba

Kontakt

Tel: +387 33 201-203
Tel/Fax: +387 33 211-016
E-mail: info@skenderija.ba
CS facebook page