Skenderija na dobrom putu

Amer Kapo, v.d. direktor Centra Skenderija Sarajevo, 20. aprila, u Domu mladih je predstavio novi model poslovanja ovog kantonalnog javnog preduzeća, kroz prezentaciju pod nazivom "Skenderija na dobrom putu".

Kroz prezentaciju pod nazivom "Skenderija na dobrom put" predstavljenoj u dvorani Doma mladih, Kapo je najavio ambiciozne planove za revitalizaciju nekadašnje sarajevske ljepotice. "Želim da podsjetim da je Skenderija simbol Sarajeva. Zato smo odlučili otvoriti vrata Skenderije svima kako bi joj vratili taj status. Poslovanje će se od sada odvijati po četiri principa: kvalitet, inovacije, prilagođavanje cijena svim korisnicima, te usmjeravanje prihoda u investicije. Želimo da vratimo duh Skenderije", istaknuo je Kapo.

On je podsjetio na stubove aktivnosti po kojima je ova privredna i kulturno-sportska institucija odavno poznata - Privredni grad, Dom mladih, sajmove i sport.

Privredni grad trenutno prazan, ali će se od sada cjenovno prilagođavati korisnicima, a napušteni prostori će ići na licitaciju. Svi prazni prostori u 3. zoni ponudit će se mladima po simboličnim cijenama koje će samo pokrivati troškove režije. Konačni cilj je stvaranje poslovnog inkubatora odnosno da se mladi ljudi zadrže u BiH.

Dom mladih će promijeniti interijer i od jeseni će to biti klub koji će se okrenuti mladima, raditi vikendom i mladima pružiti alternativu. U Skenderiji çe se otvoriti dječije igraonice, pokrenuti ljetni i novogodišnji festival. Hostel za mlade, bit će jedan od projekata koji će uskoro zaživjeti. Kada su u pitanju sajmovi, osim Sajma knjige koji je temeljni događaj, planira se povratak velikih dogadjaja kroz cijelu godinu. U izgradnji novih  sadržaja i obnovi objekta, težit će se javno-privatnom partnerstvu.

Skenderija je sportskim klubovima i reprezentacijama ponudila najpovoljnije uslove za iznajmljivanje prostora. Kapo je otkrio da je Skenderija inicirala stvaranje Asocijacije sportskih objekata, kako se ne bi moglo desiti da ovakvi prostori propadaju. Jedan od budućih ciljeva Skenderije je Ledena dvorana u narednih pet godina, naglasio je.

Na kraju, Kapo je najavio da će do kraja godine biti obnovljen plato Skenderija, te obznanio i incijativu da ovaj prostor bude imenovan Trg Olimpijskih igara - kako bi se vratio gradjanima i turistima.  Naravno, zadnju odluku o imenu trga, rekao je, donijet će građani.

Logo CS

Centar Skenderija

KJP Centar "Skenderija" d.o.o.
Terezija BB, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

 

Direktor

Damir Petrinić
Tel/Fax: +387 33 226-614
E-mail: damir.p@skenderija.ba

Kontakt

Tel: +387 33 201-203
Tel/Fax: +387 33 211-016
E-mail: info@skenderija.ba
CS facebook page