Trenutno su online:

  Submitted by: wedran

     Centar Skenderija uspješno posluje od 29.11.1969. godine kada je i premijerno otvoren projekcijom filma "Bitka na Neretvi". Dobio je naziv po čuvenom bosanskom Sandžak begu Skender-paši, koji je davne 1499. godine na ovom prostoru sagradio trgovački centar sa 11 dućana, karavan saraj, dvor, imaret i tekiju. Njegov sin Mustafa-beg Skenderpašić je 1518. godine uz očevu tekiju podigao prvu potkupolnu džamiju u BiH.


     Centar Skenderija predstavlja, jedinstveno arhitektonsko djelo, arhitekata: Živorada Jankovića, Halida Muhasinovića, Ognjena Malkina. Jedinstven je po svojim namjenama, sadržaju i dimenzijama. U njemu se prepliću prostori namjenjeni raznorodnim sportskim događajima, kulturnim manifestacijama različitih obima, te brojni ugostiteljski objekti. KSC Skenderija je 1969. godine., dobila nagradu magazina "BORBA", opšte priznanje za najbolje arhitektonsko djelo u Jugoslaviji.

     1969. godine održana je prva sportska manifestacija - Međunarodno prvenstvo Jugoslavije u stonom tenisu, a već četiri godine kasnije (1973.) Svjetsko prvenstvo u stonom tenisu - STENS i Prvenstvo dvanaest najboljih stonotenisera Evrope. Zatim je u Skenderiji održano finale Kupa evropskih šampiona u košarci, Balkansko prvenstvo u odbojci za žene, takmičenja za svjetsko prvenstvo u košarci 1970. godine, te Interkontinentalni kup šampiona u košarci. Također je održano Međunarodno prvenstvo Jugoslavije u rukometu te brojni profesionalni mečevi velikana boksa, bokserski meč Parlov-Grin, kao i brojne utakmice kojim je domaćin bio Košarkaški klub Bosna.

     1984. godine, za vrijeme XIV ZOI, Skenderija je bila domaćin brojnih sportskih takmičenja u umjetničkom klizanju i hokeju na ledu.

    ()